Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

Hej,
Jag är ganska på när det gäller att köpa in mig i projektet. Det som hindrar mig är väl att jag, uppvuxen på landet som jag är, har lite svårt att se mig själv i ett radhus eller i lägenhet mitt ute på bystan. Är det det som gäller i Änggärdet? Kan man bygga ett fristående hus? Vem bestämmer i så fall var man får bygga det? Går någon slags grundtanke hos er initiativtagare förlorad om man får en egen tomt? Jag vill gärna få igång en diskussion.

Presentera dig gärna lite kort när (om) du svarar så får jag samtidigt lite hum om vilka vi är. Jag är en 30 årig ing med katter och sambo i Uppsala som fn jobbar i kommun och är föreningsaktiv.

Visningar: 173

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej Kristina! Bra diskussion. En av våra medlemmar besökte en Ekoby i Tyskland.Det verkar vara en bra modell för oss att ta efter. Den fungerar så att samtliga medlemmar äga en andel i föreningen som köpt mark osv. För boende, bildade dem olika konstellationer - en brf - en kollektivhyresorganisation - och från Findhorn finns den "Field of Dreams" conceptet då enskilda husägare får bygga på en tomt samtidigt som dem är den del av dem kollektiva lösningar.

Svaret är då att det öppnar upp för breda lösningar.

Småhus som värms individuellt och som byggs av ägaren, för mig allafall verkar vara rätt jobbigt både kostnads och arbetsmässigt.

Tänk sedan att du delar på 22ha. och gemensamhetsanläggningar. Om det är en radhus, lägenhet eller en liten erimitstuga du sover i så finns inte samma känslan av, säg en liten etta på Söder.

Just nu arbetar Tomas på en lösning med moduler som kan byggas ihop till mindre hus eller radhus. Han har snart några ritningar att ta del av.

Bra att du är ingenjör - vi har mycket behov av denna kunskap! Själv är jag en biolog som inte har gröna fingrar (suck)
Hej Kristina! Jag heter Tomas och håller i byggruppen som planerar för kommande bostäder. Flera av oss var från början inne på en egen bostad och egen odlingslott alldeles intill huset. I våra diskussioner har vi närmat oss att vi vill ha större gemensamma funktioner där man kan äta och umgås tillsammans men samtidigt ska man kunna dra sig tillbaka till sitt "eget". Det egna kan bestå av ett rum, ett radhus, ett parhus eller t o m ett eget hus. Vi arbetar jus nu med idén om en minimodul dvs det minsta huset/modulen som kan byggas med alla ekoprinciper. Vi har fått förhansbesked om att bygga ett sådant hus i form av ett gästhus. Denna modul kan sedan sättas ihop till fler och bli radhus, parhus eller enskilt hus där varje hushåll har en eller flera moduler. Det är viktigt för oss att börja med minimodulen eftersom många vill bo väldigt enkelt och billigt. Till vaje modul hör ett växthus som är aningen större än själva bostadsdelen. När det gäller växthus följer vi arkitekten Bengt Warnes principer om hus man bäst får luft, jird, vatten och eld och samverka för så bra ekologis som möjligt. Du kan söka på Bengt Warne för att se hans arkitektur. Efter rätt mycket dialog med en snickare och en kontruktör har vi nu skickat några skisser till vår konstruktör för detalritningar. Du får gärna skicka ett mail till mig: utogren@gmail.com om du vill titta på våra skisser.

Mvh

Tomas
Tack för svaren! Jag mailar dig Tomas :)

Svara på diskussionen

RSS

© 2019   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Integritetspolicy  |  Användarvillkor