Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

På bostadsrättsföreningens årsmöte den 13 april presenterade jag ett förslag som jag och Stephen Hinton tagit fram om hur vi tänker oss att medlemskap, bostadskö och finansiering av byggandet ska fungera i föreningen. Här följer en kort beskrivning av förslaget.


Från initialt intresse för ekoby till inflyttning i Änggärdet finns det fyra faser. Jag lägger dessutom till en femte fas, fas 0, nedan:

Fas 0 - du blir tipsad eller snubblar över denna hemsida och anmäler dig till nätverket. Du är inte medlem i föreningen men kan skriva inlägg och får också vårt nyhetsbrev.

Fas 1 - Du blir medlem i BRF Bybo. Medlemsskapet kostar 600 kronor för år 2009. Se vidare instruktioner här för hur du blir medlem.
- Som medlem får du en köplats i bostadskön.
- Du får även möjlighet att påverka BRF Bybo (t.ex. på årsmötet).
- Som medlem har du möjlighet att besöka Änggärdet och övernatta där (i mån av plats).
- Du får möjlighet att delta i aktiviteter och (rabatterade) kurser.

Fas 2 - Du börjar bospara månadsvis.
- Då måsta spara ett minimibelopp varje månad (ännu ej fastställt men uppskattningsvis 500-1000 kr)
- Genom att börja bospara visar du att du aktivit sparar pengar för att ha möjlighet att flytta till Änggärdet och du hoppar därigenom förbi alla medlemmar och får en bättre köplats.
- Som bosparare måste du vara med i en av våra arbetsgrupper och arbeta för/med ekobyn (i konkreta projekt, eller delta på kurser/studiecirklar)
Kommentar: möjligheten att börja bospara finns för närvarande inte men kommer snart. Vi håller just nu på att förhandla med Ekobanken om villkor. Vi återkommer så fort allt är på plats.

Fas 3 - Du anmäler ditt intresse och betalar en insats.
- Inför att vi planerar att börjar bygga ett specifikt objekt har du möjlighet att anmäla ditt intresse till just detta boende.
- Förutom den generella kön (fas 1-2 ovan) upprättar vi då en speciell kö till just detta objekt.
- I samband med detta måste du betala en insats (ej fastslagen men troligtvis 10% av köpeskillingen).
- Ifall du inte har bosparat ihop tillräckligt med pengar måste du skjuta till resterande belopp.
- När du betalt insatsen har du möjlighet att vara med och påverka utformningen av ditt framtida boende.

Fas 4 - Kontrakt + handpenning
- Inför byggstart och under förutsättning att du har tillräckligt bra köplats till just detta objekt (se fas 3) får du erbjudande om att teckna kontrakt.
- Att tackna kontrakt ger dig rättigheten och skyldigheten att köpa en lägenhet när den är färdig.
- I samband med detta måste du betala handpenning (ej fastslagen men troligtvis 20% av köpeskillingen, dvs 10% extra utöver den insats du redan har betalt).
- Din handpenning ger bostadsrättsföreningen tillräckligt med pengar för att låna resterande belopp och sätta igång bygget.
- Högre köplats ger "första tjing" till färdiga rum/lägenheter/radhus

Visningar: 121

Kommentera

Du måste vara medlem i Änggärdets ekoenhets nätverk för att lägga till kommentarer!

Gå med i Änggärdets ekoenhets nätverk

Kommentar av Daniel Pargman den 4 Maj 2010 kl. 10.55
Martin, i första hand borde du prata med, eller kanske träffa Tomas Ögren som leder vår "byggrupp". Du kan nå honom genom ning eller på hans mail, utogren@gmail.com

Jag håller med om att det optimala är att äga sitt eget skuldfria boende och att vi alla borde sträva mot det.
Kommentar av Martin Saar den 4 Maj 2010 kl. 10.40
Hej Daniel!
Jag förstår att ni inom Ängsgärdet vill nå koncensus inom ägargruppen kring investering och byggande och boende. För mig är ett skuldfritt boende med odlingsbar mark det optimala, helst så fritt som möjligt från kommunala pålagort, el, vatten och avlopp. Frigöra sig från de stora systemen. Jag har byggt ett hus totalrenoverat ett annat och framför allt studerat och skrivit "Living Dreams" om ekoboende och ekobyggande att tillsammans med andra skapa ett bostadsområde från skratch. Jag vet var svårigheterna finns inte i byggandet men i den socilaprocessen, som oftast knäcker de inblandade. Det är tungt, byråkratiskt och leder till splittring. Låt hundra blommor blomma inom ramarna för helheten.

Att låna sig till ett framtida "hållbart boende" är inte det lättaste.I stort sett alla idag som bygger (köper ett hus) med lånade pengar kommer aldrig nånsin att äga sina hus, vilket ändå måste vara det ultimata!? Hur blir detta möjligt? Att bygga organiskt efter vad plånboken tillåter.
Idag finns det en mängd hus på marknaden som slumpas bort mot avhämtning eller som du kan få för en spottstyver, där tror jag lösningen finns för utveckling av Ängsgärdet. Jag berättar gärna mer vid tillfälle!
Kommentar av Daniel Pargman den 3 Maj 2010 kl. 23.38
Göran, texten ovan är skriven för ett år sedan. Som du mycket riktigt påpekar samarbetar vi med Ekobanken sedan förra sommaren.
Kommentar av Daniel Pargman den 3 Maj 2010 kl. 23.36
Martin, du borde komma förbi gården vid tillfälle, t.ex. på en arbetshelg (se "events" ovan). Eller så kan du komma på ett medlemsmöte efter sommaren där vi ska presentera ett förslag om hur boende och ägande av (och investering i) Änggärdet kommer att fungera för att vi ska få igång byggandet (vi ska utreda frågan under våren/över sommaren). Det kan hända att systemet för bosparande kommer att påverkas rejält av detta förslag så det bästa är att komma efter sommaren och höra mer.
Kommentar av Göran Crafte den 3 Maj 2010 kl. 18.27
Jag tror nog att det vore bra om deltagande i arbetshelger också gäller som tillräcklig aktivitet. Om dylikt inte tillmäts något meritvärde så bör nog detta motiveras. Det har ju knappast planerats in några kurser/studiecirklar i år, vad jag förstått.

Och så stämmer det väl inte att vi fortfarande förhandlar med Ekobanken?! Jag har i alla fall bosparat en tusenlapp i månaden i Ekobanken i mer än ett halvår nu!

Det är inte tydligt om det här med "möjlighet att påverka BRF Bybo" inkluderar inte bara yttranderätt utan också rösträtt.

Annars ser det bra ut, tycker jag.
Kommentar av Martin Saar den 3 Maj 2010 kl. 7.45
Hej Daniel!
Är intresserad att bospara, men framför allt vill jag investera i en fastighet på platsen. då jag sent om sider bestämt mig för att sälja min fastighet i Nyköping. Min tanke är att investera utan att låna. Dessutom skulle jag vill testa lågtempererad uppvärmning. Den enligt min uppfattning bästa sättet att värma upp en bostad.

© 2019   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Integritetspolicy  |  Användarvillkor