Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

Vision om en CSA eller lokal andelsmats verksamhet

grönsaksodlaren som inte säljer sina grönsaker"

Något sådant här skulle vi kunna göra på Änggärdet.
28-årige Niklas Markie testar ett helt nytt koncept.
Han får månadslön av sina kunder – oavsett hur skörden blir.

Nyttogården står det på skylten framför ett trähus i utkanten av Resele, i Sollefteå kommun. Det ligger uppe på höjden med utsikt över Ångermanälven som glittrar nere i dalen.
Ännu högre upp på höjden, ligger själva odlingen. Två effektivt använda hektar jord, plus två mindre växthus. Här odlar Niklas allt som behövs för att vara (nästan) självförsörjande på grönsaker.
Niklas variant går ut på att få fasta kunder i trakten som förbinder sig att betala 500 kronor varje månad. Än har han 30, men många står på väntelistan. Tanken är att utöka till 50 anslutna hushåll i trakten.
Kunderna blir medproducenter.Skillnaden mot andra företag som säljer närodlade grönsaker är att Niklas kunder blir ”medproducenter”. De är med och tar riskerna, blir det dålig skörd så får de mindre. Blir det mycket får de mer.
– Tanken är att solidariskt stötta en hållbar grönsaksproduktion i sitt lokalsamhälle. På sikt kan detta ge jobb åt många personer, fortsätter han.

På Änggärdet tänker vi det enklaste möjligt. Vi paketerar inte ens varorna, utan varje medproducent kommer och tar deras del.
Läs mer om Niklas här i tidningen land.

Visningar: 281

Kommentera

Du måste vara medlem i Änggärdets ekoenhets nätverk för att lägga till kommentarer!

Gå med i Änggärdets ekoenhets nätverk

© 2018   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor