Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

Idag hade vi utbildingsdagen med Earthwatch, Akvo och Groundtruth

Vi började med en introduktion till just Groundtruth - ett EU projekt som pågår i sju olika platser för att testa idén med Citizen observatories.

Flen  är först ut i Sverige med två satsningar: Änggärdet som längre försök och en "Blitz" i Flens kommun.

Glädjande har Blitzen kommit i tidningarna.

Blitzen äger rum den 30/9 till 1 /10 och alla Änggärdare och vänner erbjöds att gå ut och mäta vattnet. Resultatet laddas upp i stordatabas för bearbetning. Du får testkittet hemskickat eller finns att hämta på Änggärdet. Dock är det krav att du registrerar dig på deras hemsida först. Läs om det på http://flenvattenblitz.wordpress.com

För Änggärdets del fanns det två aspekter av detta: testmetodik och vad vi vill ha ut av vårt engagemang.

Själva testförfarande är lättare att börja med.

Vi gick ned till ån och stod på bron. Vi tittade på vattnet, gjorde observationer  och fyllde i en frågeformulär i en app från Freshwaterwatch.Sedan var det dags att ta upp en hink åvatten. Först ut var grumlighet. Man tittar i ett rör och ser hur mycket man häller i innan man inte se botten. Vårt vatten var klar.

IAN från Waterwatch visar grumlighetesprov

Det klarat av var det dags att testa för kväve och fosfor.

Man tar upp några millimeter vatten i en plastkub och suger upp det in i ett provrör av mjukplast. Väntar 3/5 minuter och jämför färgen på en skala.

Ian visar vattenproven. Grannen Jörgen Stålberg i bakgrunden

Andra diskussion om vad vi som förening vill ha ut av det hela kom.

Tre saker är intressanta: kan vi använda ån som bevattning? Kan vi dricka grundvattnet? Kan vi visa att vi lever på vår bit av jord utan att släppa ut näringsämnen? För att hålla koll på detta hur ofta borde vi mäta och var?

Vi gjorde ett förslag tillsammans med forskarna och de kommer att fundera ett litet tag. Vi återkommer inom kort med en summering av den diskussionen.

Vill just du vara med på denna del av projektet (och får leka med de mer avancerade testkitten som inte synts ovan) anmäl dig gärna till vår google group. Vid krångel kontakta mig, Stephen Hinton.

Visningar: 164

Kommentera

Du måste vara medlem i Änggärdets ekoenhets nätverk för att lägga till kommentarer!

Gå med i Änggärdets ekoenhets nätverk

© 2019   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Integritetspolicy  |  Användarvillkor