Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

Omvandla död ved till en trädgårds resurs
Trä skräp bryts ner snabbare, (Och omvandlas till en resurs) när hugelkultur teknik används.

Använts i århundraden i Östeuropa och Tyskland, hugelkultur (på tyska hugelkultur översätter ungefär som "högen kultur") är en trädgårds-och jordbruk teknik där död ved (nedfallna grenar och / eller stockar) används som en resurs. 

Ofta används det i permakultur system, hugelkultur änvänds även av trädgårdsodlare och jordbrukare för att att härma näringsomsättning som finns i en naturlig skog Grenar, skogsavfall skräp (och andra organiskt material) som faller i skogen kan lätt bli som en svamp och sug in  regn och släpper ut det sakta i den omgivande marken, vilket avger fukt   till närliggande växter. 

Hugelkultur trädgård bäddarr (och hugelkultur diken och "Swales") använder samma princip: 


  • Hjälp behålla fukt på plats 
  • Bygg jordens bördighet 
  • Förbättra dräneringen 
  • Använd död ved som är olämpligt för annan användning 
Tillämpbart på en mängd olika platser, hugelkultur är särskilt väl lämpad för områden som utgör en utmaning för trädgårdsmästare. Stadstomter med packad jord, områden med dålig dränering, begränsad fukt, etc., kan förbättras avsevärt med hjälp av en hugelkultur teknik, som hugelkultur bäddar är i huvudsak stora, vikbara kompost högar täckt med en växande medium där en trädgård är planterad. Skapa en hugelkultur trädgård säng är en relativt enkel process: 

1. Välj ett område med ungefär dessa mått: 6 meter med 3 meter 
2. Samla material för projektet: 

Fallen stockar, grenar, kvistar, löv (den "outnyttjad resurs" biomassa från platsen).Undvik att använda ceder, valnöt eller andra trädslag som anses allelopathic. 
Kväverika material (gödsel eller köksavfall fungerar bra och kommer att bidra till att upprätthålla en lämplig kol till kväve-kvoten i multnande massa inom hugelkulter sängen). 
Matjord (tillräckligt för att täcka andra skikt av sängen med ett djup av 1 - 2 ") och några marktäckning material (halm fungerar bra). 
3. Lägg stockar (den största av biomassan skräp) ner som det första lagret av hugelkulter sängen. Lägg sedan ett lager av grenar, sedan ett lager av små pinnar och kvistar. Hugelkultur sängar fungerar bäst när de är ungefär 3 meter hög (även om denna metod är förlåtande, och det finns ingen fast regel om storleken på sängen. Det är där "konsten" kommer in!) 
4. Vattna dessa lager samt 


5. Börja fylla i utrymmen mellan stockarna, kvistar och grenar med löv och gödsel i köksrester. 
6. Slutligen toppen sängen med 1 - 2 "av matjord och ett lager kompost. 


Den hugelkulter säng kommer att gynnas av att "bota" lite, så det är bäst att förbereda sängen flera månader före plantering tid (förbereda sängen i höst för en vårbruket, till exempel i tempererade nordliga klimat), men bäddar hugelkultur kan planteras omedelbart. Frön eller plantor till hugelkulter sängen som du skulle någon annan trädgård säng. Glad hugelkulturing! 

 


Visningar: 3518

Kommentera

Du måste vara medlem i Änggärdets ekoenhets nätverk för att lägga till kommentarer!

Gå med i Änggärdets ekoenhets nätverk

© 2019   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Integritetspolicy  |  Användarvillkor