Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

Mönster och resultat: observationer kring skogsbruk

Jag fick tillfälle att vandra runt i skogen medans snön fanns på marken för att se resultaten av trädfällningen. Jag letade efter mönster för att se vad jag kunde lära mig från de sista årens nedtagning. Att observera och titta på mönster är ju den viktig del av permakultur.

Först lite teori: kursen i skogsbruk (Naturkultur tror jag det heter) gav några viktiga principer för skogsvård:

  • Träden är kopplade till varandra och skickar näring sinsemellan. Om träden står tillräcklig nära delas näringen av alla. Att minska antalet träd i en cell är OK. Det gör att de träden som är kvar växer snabbare och bättre. Detta ger bra virkesträd.
  • Träden maximerar solenergiupptagning. De täcker himlen. Det ska inte vara stora gap mellan träden för att då minskar, avsevärt, effektiviteten.
  • Träden växer snabbaste när de är unga och etablerade. Det blir en s kurva. (De tar tid att komma igång och binda koldioxid när de är riktigt små.) Därför ide´n om att hugga ned alla träd är helt fel. Man ska alltid har unga etablerade träd på gång.
  • Naturkultur metoden  ser skogen som celler av ungefär sex meter i diameter. Man planerar varje cell utifrån träden som finns där och behov av virke, fiber, ved. Och vacker natur. Man KAN låta ett träd bli gammal och stor inte för att den växer fort utan att det ge diversitet, plats för liv och se underbar ut.
  • I varje cell borde det finnas ett mål träd…. Den som man vill skörda… och en rekryt … den som man vill ska ta över som målträd. I varje cell markerar man träd som kan skördas.

Ok låt oss titta på det området som vi tåg träd ifrån först.

Det syns många stubbar här. Det går att ta ut många träd utan att skogen ser mindre ut. Jag kom ihåg hur vi var många som slet för att få ut allt ved från just det här lilla området.

MEN där vi tagit träd är det täckt med snö. Inte så för de områderna där vi INTE tog. jag kan undrar om vi inte tog lite för många träd. Trädkronorna har inte täckt tillräckligt för att fånga upp snön, och här är marken kallare än under träden. Inga rekryter syns utan barnungar.

Här ser ni hur unga träd finns redo att ta upp solenergifångst. Dessa är låga men har spridit ut sina grenar. Jag tolkar det som att de barnungar säger att finns för mycket ljus som når marken. Hade det varit mindre hade de växt högre och smalare.

När man tittar upp ser man hur stort gap det blivit i täcket.

Ett annat exempel visar samma mönster. I bilden nedan ser vi hur snön ligger där gallringen varit hård men hur skogsgolvet är ren från snön där träden täcker på ett mer kompakt sätt.

I det andra området ser vi tre stubbar i rad där man tagit ned träd. Samma mönster här, snön visar tydligt där utglesningen varit för stor.

Ett tips är att, innan man tar ned träd, titta up för att se mönstret i trädtäcket. Denna bild visar hur trädkronor ligger intill varandra i området där vi inte gallrat.

Denna bild visar glappet efter nedtagning.

Ett annat tips är, i cellen som man behandlar, säkerställer att det finn en rekryt som inte komma nafsas av djur på toppen och att rekryten har gren på alla sidor, så att den kan växa ut och fylla hålet i trädtäcket.

Även om någon markerar ett träd för nedtagning är det viktigt att man själv titta upp och omkring sig innan sågen går igång, för att det tar många år för en skog att reparerar ett hål i täcket, ibland händer det inte alls om djur trycket är för hårt. Djuren äter allt som försöker växer. Djuren's jobb är att glesa ut skog. Det känner sig tryggare så!

Titta längst ned på stammerna i tjockt skog. Djuren har bitit pp barken på vissa träd. Det är dessa som de tycker ska bort!

Nedan ser vi vilken mönster som bildas i mer mogen skog. Dessa träd är värda mycket som byggvirke.

 

 

 

>


Visningar: 155

Kommentera

Du måste vara medlem i Änggärdets ekoenhets nätverk för att lägga till kommentarer!

Gå med i Änggärdets ekoenhets nätverk

© 2019   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Integritetspolicy  |  Användarvillkor