Änggärdets ekoenhets nätverk

En gårdsgemenskap mitt i Sörmland

Radiotips: Landsbygdens betydelse efter tillväxtens slut

I Sverige byggs åkermarken bort med köpcentrum och bostäder. I Grekland överger allt fler städerna till förmån för ett liv på landsbygden.

Sveriges Radio P1 kör just nu en serie som heter Kluvet land, om de ökade skillnaderna mellan stad och land. Det senaste programmet heter Jorden vi ärvde och handlar om hur vi ska få mat i framtiden, efter tillväxten, när oljan och andra vitala resurser sinar.

-- Det blir dyrare med långväga transporter och det blir brist på viss livsmedel globalt, och vi kommer att behöva försörja oss själva och inte förlita oss på import som vi gör nu. Importen och slöseriet ökar, säger Anders Larsson, forskare vid Sveriges Landsbruksuniversitet i Alnarp.

I Grekland kan så mycket som två tredjedelar av Atens invånare tänka sig flytta till landsbygden. Den främsta orsaken är arbetslöshet och att staten inte har råd att försörja de arbetslösa.

– Folk kan ta hand om varandra på ett annat sätt, den grekiska staten har inte råd eller vill ta hand om sina medborgare, så Grekland litar mer på sina släktingar, sina bekanta och kompisar än på staten och det fungerar mycket bättre på landet än i Aten, säger Christos Papahristodoulo, nationalekonom vid Mälardalens högskola.

Programmet går att lyssna på här.

Visningar: 120

Kommentera

Du måste vara medlem i Änggärdets ekoenhets nätverk för att lägga till kommentarer!

Gå med i Änggärdets ekoenhets nätverk

© 2018   Created by Stephen Hinton.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor